Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πυρκαγιές, το σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου και οι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού σε Λητή και Δρυμό

Όπως σε πολλά θέματα, έτσι και σε αυτό, χρειάστηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής για να γίνει επιθεώρηση στη δασική περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου, αλλά και να δημοσιευτεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας του. Παρόλα αυτά, αν κάποιος διαβάσει το σχέδιο (μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://oraiokastro.gr/files/118/deltiatipou/2018/sxedio_pol_prostasia_30_07_2018.doc ) θα έχει εύλογες απορίες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι χθες  1/8/2018 το ίδιο σχέδιο ήταν ανεβασμένο σε μορφή αρχείου pdf και στην πρώτη σελίδα του έγραφε "Ωραιόκαστρο 2013" αντί για "Ωραιόκαστρο 2018" που γράφει το σημερινό. Μπορείτε να το βρείτε ακριβώς το ίδιο με μόνη αλλαγή την ημερομηνία στη χρονολογία στο εξής link: http://oraiokastro.gr/files/118/deltiatipou/2018/sxedio_politi_prostasia_30_07_2018.pdf

Άξιο απορίας, επίσης, είναι η επιλογή χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα το ίδιο το σχέδιο τους ορίζει έτσι:
Φωτό 1: Το σχέδιο ορίζει ότι στις εικόνες του σχεδίου ορίζονται οι χώροι στα σχέδια

Λητή

Στη Λητή, λοιπόν, εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Μακεδονικού Λητής, ορίζεται ως χώρος συγκέντρωση πληθυσμού το "Δημοτικό Αναψυκτήριο" (αλήθεια πότε γράφτηκε το σχέδιο και ορίζεται ως "Δημοτικό Αναψυκτήριο;-το οποίο έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία!). Πού βρίσκεται λοιπόν αυτό το μέρος; Πάνω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ακριβώς δίπλα από τη δασική περιοχή της Λητής. (φωτό 2 και 3)
Φωτό 2:
Με κόκκινο είναι σημειωμένο το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς
Φωτό 3: Το σημείο συγκέντρωσης είναι σχεδόν μέσα στη δασική έκταση

Δρυμός

Στο Δρυμό απορία προκαλεί η επιλογή της θέσης "Τσούκες" ως ορισμός σημείου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς (φωτό 4 και 5)


Φωτογραφία 4:
Η θέση "Τσούκες" έχει επιλεχθεί ως σημείο συγκέντρωσης πληθυσμού
 στο σχέδιο πολιτικής προστασίς του Δήμου Ωραιοκάστρο

Φωτογραφία 5:
 Το αλσύλιο που υπάρχει στη θέση Τσούκες είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους και
ορατό και από τους χάρτες του google

Ερώτημα

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποια λογική σε ποια περίπτωση πυρκαγιάς οι συγκεκριμένες περιοχές σε Λητή και Δρυμό μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: