Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2018

Οι πυρκαγιές, το σχέδιο πολιτικής προστασίας του δήμου και οι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού σε Λητή και Δρυμό

Όπως σε πολλά θέματα, έτσι και σε αυτό, χρειάστηκαν οι φονικές πυρκαγιές της Αττικής για να γίνει επιθεώρηση στη δασική περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου, αλλά και να δημοσιευτεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας του. Παρόλα αυτά, αν κάποιος διαβάσει το σχέδιο (μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://oraiokastro.gr/files/118/deltiatipou/2018/sxedio_pol_prostasia_30_07_2018.doc ) θα έχει εύλογες απορίες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι χθες  1/8/2018 το ίδιο σχέδιο ήταν ανεβασμένο σε μορφή αρχείου pdf και στην πρώτη σελίδα του έγραφε "Ωραιόκαστρο 2013" αντί για "Ωραιόκαστρο 2018" που γράφει το σημερινό. Μπορείτε να το βρείτε ακριβώς το ίδιο με μόνη αλλαγή την ημερομηνία στη χρονολογία στο εξής link: http://oraiokastro.gr/files/118/deltiatipou/2018/sxedio_politi_prostasia_30_07_2018.pdf

Άξιο απορίας, επίσης, είναι η επιλογή χώρων συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα το ίδιο το σχέδιο τους ορίζει έτσι:
Φωτό 1: Το σχέδιο ορίζει ότι στις εικόνες του σχεδίου ορίζονται οι χώροι στα σχέδια

Λητή

Στη Λητή, λοιπόν, εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου του Μακεδονικού Λητής, ορίζεται ως χώρος συγκέντρωση πληθυσμού το "Δημοτικό Αναψυκτήριο" (αλήθεια πότε γράφτηκε το σχέδιο και ορίζεται ως "Δημοτικό Αναψυκτήριο;-το οποίο έχει κλείσει εδώ και μια δεκαετία!). Πού βρίσκεται λοιπόν αυτό το μέρος; Πάνω από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, ακριβώς δίπλα από τη δασική περιοχή της Λητής. (φωτό 2 και 3)
Φωτό 2:
Με κόκκινο είναι σημειωμένο το σημείο συγκέντρωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς
Φωτό 3: Το σημείο συγκέντρωσης είναι σχεδόν μέσα στη δασική έκταση

Δρυμός

Στο Δρυμό απορία προκαλεί η επιλογή της θέσης "Τσούκες" ως ορισμός σημείου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς (φωτό 4 και 5)


Φωτογραφία 4:
Η θέση "Τσούκες" έχει επιλεχθεί ως σημείο συγκέντρωσης πληθυσμού
 στο σχέδιο πολιτικής προστασίς του Δήμου Ωραιοκάστρο

Φωτογραφία 5:
 Το αλσύλιο που υπάρχει στη θέση Τσούκες είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους και
ορατό και από τους χάρτες του google

Ερώτημα

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, με ποια λογική σε ποια περίπτωση πυρκαγιάς οι συγκεκριμένες περιοχές σε Λητή και Δρυμό μπορούν  να χρησιμοποιηθούν ως σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου