Κυριακή, 8 Απριλίου 2018

Αυθεντικό νόμισμα της Αρχαίας Λητής πωλείται στο διαδίκτυο

Η αρχαία Λητή είχε δικό της νομισματοκοπείο. Το αυθεντικό "Λεταίον" νόμισμα που πωλείται στο ebay κοστίζει γύρω στα 320 ευρώ. Συμβολίζει τον Σάτυρο σε κάποια σεξουαλική στάση με Νύμφη. 


Περίπου 320 ευρώ κάνει το αυθεντικό νόσμισμα στο ebay
Σύμφωνα με το βιβλίο του Σωτήρη Σωτηρίου "Λητή, πόλις Μακεδονίας" η απεικόνιση του νομίσματος έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική μυθολογία, Το Λεταίον στη μία πλευρά φέρει Σάτυρο ή Κένταυρο και Νύμφη και στην άλλη έγκοιλο τετράγωνο. Η απεικόνιση του Κενταύρου με τη Νύμφη πηγάζει από το μυθικό επεισόδιο της απόπειρας αρπαγής της νύμφης Ιπποδάμειας από τον Κένταυρο Ευριτίονα. Στο γάμο της όμορφης Νύμφης με τον Πείριθο ήταν και καλεσμένος και ο Κένταυρος Ευριτίονας. Κατά το γαμήλιο συμπόσιο ο Ευριτίονας μέθυσε και αποπειράθηκε να αρπάξει την Ιπποδάμεια. 

Περιγραφή του νομίσματος που πωλείται στο διαδίκτυο
Τα νομίσματα της Λητής κυκλοφορούσαν σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο. Τα αποτελέσματα ποιοτικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα αργυροχρυσοχόου στη συριακή ακτή, στη Ρας Σάμρα, έδειξαν ότι το ασήμι των νομισμάτων ήταν κατά 99,8% καθαρό. Επίσης, κατάλογοι
νομισμάτων από ευρεθέντες θησαυρούς κατά την περίοδο 540 με 511π.Χ. στο Αφγανιστάν, την Περσία, την Ιορδανία, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Ιταλία μαρτυρούν την αριθμητική υπεροχή των νομισμάτων της Λητής. Τέλος, έχει καταγραφεί πως κατά την περίοδο 510 με 380π.Χ. νομίσματα της Αρχαίας Λητής κυκλοφορούσαν περισσότερο από τα νομίσματα άλλων αρχαίων πόλεων. Η μεγάλη κυκλοφορία των Λεταίων νομισμάτων είχε σαν αποτέλεσμα και την εξάπλωση της φήμης της Λητής κατά την περίοδο αυτή.


Το Λεταίον με το Σάτυρο και τη Νύμφη

Σε περαιτέρω αναζήτηση βρίσκονται και ρέπλικες του Λεταίον. Ένα ακόμα αυθεντικό Λεταίον νόμισμα με μια πιο σπάνια απεικόνιση (Σάτυρος να τραβάει από το χέρι Νύμφη) κοστολογείται από τον πωλητή στα 2280 ευρώ.

Το άλλο αυθεντικό νόμισμα που πωλείται στο ebay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου