Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραμονές και θυμίασμα

θυμίασμα Λητή
Κρασί, τούρτα, φρούτα και θυμιατό. Τα απαραίτητα
για το τραπέζι της παραμονής.
Αντιγράφουμε από το βιβλίο του Σωτηρίου Σωτήρη "Λητή πόλις Μακεδονίας":


"Ένα έθιμο ενδεικτικό της πολύ καλής οικογενειακής συνοχής των Ληταίων αποτελεί το θυμίασμα την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Στο θυμίασμα παρευρίσκονται τα μέλη της οικογένειας και μόνον αυτά, πρωταρχική θέση μεταξύ των οποίων έχει ο παππούς της οικογένειας, αν ζει, ή διαφορετικά ο πατέρας. Στα βραδινό τραπέζι υπάρχουν φαγητά και απαραίτητα μαύρο κρασί. Δίπλα στον αρχηγό της οικογένειας τοποθετείται το αναμμένο θυμιατό. Στο κέντρο του τραπεζιού βρίσκεται η "τούρτα", ένα στρογγυλό καρβέλι ψωμί με ανάγλυφες παραστάσεις, συνήθως το σχήμα του σταυρού. Ενώ σηκώνονται όλοι όρθιοι ο αρχηγός της οικογένειας κρατώντας το θυμιατό επαναλαμβάνει τρεις φορές επάνω από την τούρτα ευχές. Κατόπιν πλησιάζει το θυμιατόσε κάθε μέλος της οικογένειας και ενώ εκείνο κάνει το σταυρό του αυτός του απευθύνει ανάλογες ευχές, όπως υγεία, πρόοδο, τύχη.

Αφού τελειώσει το θυμίασμα κάθονται όλοι στο τραπέζι και κόβουν την τούρτα σε κομμάτια ως εξής: το πρώτο κομμάτι για το σπίτι, το δεύτερο για τον αρχηγό και κατόπιν για τους υπόλοιπους κατά ιεραρχία."

Διαβάστε επίσης:



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: