Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017

Παραμονές και θυμίασμα

Αντιγράφουμε από το βιβλίο του Σωτηρίου Σωτήρη "Λητή πόλις Μακεδονίας":


Κρασί, τούρτα, φρούτα και θυμιατό. Τα απαραίτητα
για το τραπέζι της παραμονής.
"Ένα έθιμο ενδεικτικό της πολύ καλής οικογενειακής συνοχής των Ληταίων αποτελεί το θυμίασμα την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων.

Στο θυμίασμα παρευρίσκονται τα μέλη της οικογένειας και μόνον αυτά, πρωταρχική θέση μεταξύ των οποίων έχει ο παππούς της οικογένειας, αν ζει, ή διαφορετικά ο πατέρας. Στα βραδινό τραπέζι υπάρχουν φαγητά και απαραίτητα μαύρο κρασί. Δίπλα στον αρχηγό της οικογένειας τοποθετείται το αναμμένο θυμιατό. Στο κέντρο του τραπεζιού βρίσκεται η "τούρτα", ένα στρογγυλό καρβέλι ψωμί με ανάγλυφες παραστάσεις, συνήθως το σχήμα του σταυρού. Ενώ σηκώνονται όλοι όρθιοι ο αρχηγός της οικογένειας κρατώντας το θυμιατό επαναλαμβάνει τρεις φορές επάνω από την τούρτα ευχές. Κατόπιν πλησιάζει το θυμιατόσε κάθε μέλος της οικογένειας και ενώ εκείνο κάνει το σταυρό του αυτός του απευθύνει ανάλογες ευχές, όπως υγεία, πρόοδο, τύχη.

Αφού τελειώσει το θυμίασμα κάθονται όλοι στο τραπέζι και κόβουν την τούρτα σε κομμάτια ως εξής: το πρώτο κομμάτι για το σπίτι, το δεύτερο για τον αρχηγό και κατόπιν για τους υπόλοιπους κατά ιεραρχία."

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου