Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Ζωγραφιά Τσαβέα: η συγγραφέας-κάτοικος της Λητής με την τεράστια επιτυχία

Η Ζωγραφιά Τσαβέα γεννήθηκε στην Νέα Απολλωνία του δήμου Βόλβης. Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε και ασχολήθηκε με την Βιολογία για ένα διάστημα. Η αγάπη της όμως για τα βιβλία την ώθησε να την εγκαταλείψει και να ασχοληθεί στο βιβλιοπωλείο που διατηρεί ο σύζυγος της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι πολλά χρόνια τώρα κάτοικος Λητής.

Το πολυτιμότερο πράγμα που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια είναι οι δύο κόρες της. Το γράψιμο την προκαλούσε από τον καιρό που ήταν μαθήτρια, αλλά τώρα έκρινε ότι έφτασε ο κατάλληλος χρόνος να ασχοληθεί μαζί του. Πιστεύει πως στην ζωή καθετί γίνεται μόνο άμα ωριμάσει.

Γράφει η ίδια για το βιβλίο της “Λουλούδι της ψυχής μου”:


“Όλα τα ακούσματα της παιδικής μου ηλικίας ήρθαν και γιγαντώθηκαν μέσα μου και θέριεψαν. Πήραν σάρκα και οστά κι έγιναν ο Στρατής και η Γραμματή, ο Μανολάκης και η Αρτεμισία, η Λυγερή και η Κλειώ και όλοι οι υπόλοιποι. Μου μίλησαν και μου ξαναμίλησαν, ώσπου έγινα ένα μαζί τους. Κι έπιασα να κάνω εικόνες αυτά που άκουσα και που θυμόμουν.

Έφτιαξα τα πρόσωπα ζωγραφιστά στον νου μου κι έβαλα λόγια στο στόμα τους. Λόγια που ίσως ξεστόμισαν και άλλα που ίσως θα ήθελαν να ξεστομίσουν. Την ιστορία δεν την άλλαξα, την έπλασα μόνο και την έβαλα σε καλούπια δικά μου, να δώσω το σχήμα που ήθελα. Μα δε με αφήναν. Όλο τριγύριζαν στο εργαστήρι του νου μου και όλο μου το άλλαζαν. Έδιναν το σχήμα που θεωρούσαν αυτοί, έγιναν η σκιά μου και όλο τα μάτια τους ένιωθα στραμμένα πάνω μου, μην και ξεστρατίσω και πω άλλα και όχι αυτά που έγιναν.

Ήθελαν να πω την ιστορία τους και μαζί την ιστορία όλης της προσφυγιάς. Όμως δυστυχώς, δεν είμαι ο Όμηρος, γιατί μόνον ο Όμηρος θα μπορούσε να περιγράψει αυτήν την Οδύσσεια του ξεριζωμού. Εγώ απλά είμαι μια απόγονός τους, που κουβαλάει στα κύτταρά της όλα τα πονεμένα βιώματά τους.

Γεννήθηκα σ’ ένα τουρκόσπιτο της ανταλλαγής, στη Νέα Απολλωνία, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Από μάνα Πόντια και πατέρα Μικρασιάτη και είμαι περήφανη γι’ αυτό”.
Ζωγραφιά Τσαβέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το καινούριο της βιβλίο με τίτλο "Όταν το φεγγάρι έκλεισε τα μάτια". Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του έκδοση τυπώθηκε σε 10.000 αντίτυπα!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου