Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το παιχνίδι με τους πρόσφυγες

"Προκειμένου να ξεχάσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά μάλλον αποφεύγουμε οποιαδήποτε νύξη για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τα στρατόπεδα εγκλεισμού τα οποία γνωρίσαμε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απαισιοδοξία ή έλλειψη αυτοπεποίθησης στη νέα μας πατρίδα. Εκτός αυτού, πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ότι κανείς δε θέλει να ακούει για όλα αυτά· η κόλαση δεν είναι πια μια θρησκευτική δοξασία ή μια φαντασίωση, αλλά κάτι εξίσου αληθινό με τα σπίτια, τις πέτρες και τα δέντρα. Προφανώς, κανείς δεν θέλει να ξέρει ότι η σύγχρονη ιστορία έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο είδος ανθρώπινων όντων - αυτό που κλείνεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους εχθρούς του και στα στρατόπεδα εγκλεισμού από τους φίλους του."

Θα μπορούσαν να είναι τα λόγια ενός πρόσφυγα. Ενός από τους 950 χιλιάδες που έχουν περάσει από τη χώρα μας μέσα στο 2015 και στους 2 μήνες του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του UNHCR. Δεν είναι όμως. Είναι τα λόγια της Εβραίας Hannah Arendt στο κείμενο "Εμείς οι πρόσφυγες" (περιοδικό Πανοπτικόν τεύχος 13, μετάφραση Δεσποινιάδης Κώστας). Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.


Τις τελευταίες μέρες έχει προκύψει μέγα ζήτημα στους δήμους Ωραιοκάστρου και Δέλτα με το hotspot που σχεδιάζεται να γίνει στο στρατόπεδο 1090 (πρώην Αναγνωστοπούλου) το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των δύο δήμων. Οι δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί κατά της δημιουργίας του. Οι λόγοι σύμφωνα με τους ίδιους είναι η υποβάθμιση της περιοχής, η ασφάλεια των κατοίκων αλλά και η ακαταλληλότητα του χώρου. Με αφορμή τη δημιουργία αυτού του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων δεν έλειψε και η δήλωση ότι θα μετατραπεί η Δυτική Θεσσαλονίκη σε "χαβούζα". Ας υπενθυμίσουμε ότι χαβούζα δε μετατρέπεται ένας τόπος με ανθρώπινα πλάσματα. Χαβούζα γίνεται μια περιοχή όταν έχει ένα ΧΥΤΑ που δεν πληρεί τα κριτήρια. Όπως ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Χαβούζα γίνεται ένας τόπος όταν το νερό ύδρευσης είναι ακατάλληλο προς πόση. Όπως στο δημοτικό διαμέρισμα Μυγδονίας.

Μέσα σε αυτό το αντάρτικο που κήρυξαν οι δήμαρχοι βρήκαν ευκαιρία και εμφανίστηκαν φυσικά οι υμνητές του Χίτλερ. Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα εμφανίστηκε αντιπροσωπεία τους εκφράζοντας τα γνωστά μισάνθρωπα ναζιστικά τους αισθήματα η οποία πρωτοστάτησε στο ξήλωμα του φράχτη του στρατοπέδου 1090.

Από την άλλη η κυβέρνηση και οι τοπικοί υποστηρικτές της σε αυτούς τους δήμους μιλάνε με έναν επιστημονικό τρόπο για τη λειτουργία αυτών των κέντρων προσπαθώντας να δώσουν την εντύπωση πώς θα λειτουργούν ιδανικά και πολύ εύρυθμα.

Hotspot Λέσβου (φωτ.:Zoran Dobric)
Ο Zoran Dobric μας δίνει μια ιδέα για το τι σημαίνει "hotspot" ή αλλιώς "κέντρο μετεγκατάστασης":  "Στη Λέσβο είναι σχεδόν έτοιμο. Ένας πεντάμετρος φράκτης με διπλή σειρά συρματόπλεγμα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς." Και συνεχίζει: "...δίνει την εντύπωση μιας φυλακής υψίστου ασφαλείας και όχι ενός κέντρου για ανθρώπους που έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες και χρειάζονται διεθνή προστασία." (1)

Ο έλεγχος και η οργάνωση του hotspot γίνεται από την FRONTEX, μια υπηρεσία  της Ε.Ε. καθόλου γνωστή για την ευαισθησία της. Η δύναμη της FROΝΤΕΧ θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τη διάρκεια παραμονής των προσφύγων στο κέντρο. Με λίγα λόγια οι πρόσφυγες είναι στο έλεος της υπηρεσίας αυτής. Μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτό το σημείο προκαλεί το γεγονός ότι οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν κρατηθεί μακριά από το κέντρο.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να κρατήσει μια σκληρή στάση απέναντι στο προσφυγικό κύμα. Πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι, δήλωσε ότι θα συνεργαστούν στενά με το ΝΑΤΟ. (2,3) Η Ευρώπη θέλει να κρατήσει μακριά από τους πολίτες της τους πρόσφυγες, ουσιαστικά φυλακίζοντας τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει το "κέντρο φιλοξενίας" της Αμυγδαλέζας (4). Ναι, η ίδια κυβέρνηση που δεσμευόταν το οριστικό κλείσιμό του.  Με τη δημιουργία των hotspots κυβέρνηση και ΕΕ δημιουργούν νέες Αμυγδαλέζες, νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Αν είναι να αντισταθούμε ενάντια στα στρατόπεδα προσφύγων, πρέπει να το κάνουμε γιατί είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και τους συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν για ζωή και ελευθερία.

Ανάμεσα σε αντιδράσεις δημάρχων, ξενόφοβων και ρατσιστών από τη μια και προώθηση των hotspot της ΕΕ και της κυβέρνησης από την άλλη, πρέπει να ακουστεί η φωνή όλων αυτών που στάθηκαν τόσο καιρό στο πλάι των προσφύγων και έχουν φτάσει στο σημείο να διώκονται για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους. (5,6)

Το στρατόπεδο 1090 δεν πρέπει να μετατραπεί σε νέα Αμυγδαλέζα. Οφείλουμε όλοι ως άνθρωποι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Η Ιστορία παρακολουθεί και καταγράφει. Και στο μέλλον θα ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν που γράφεται τώρα αν επιτρέψουμε να γίνει ένα τέτοιο έγκλημα στο όνομα της ασφάλειας.

Σωτηρίου Μάλαμας, διαιτολόγος, κάτοικος Λητής

Πηγές:

1) HOTSPOTS FOR REFUGEES: THE UGLY FACE OF GERMANY AND THE EU

2) NATO Defence Ministers Agree on NATO support to assist with the Refugee and Migrant Crisis

3) Frontex: Θα συνεργαστούμε στενά με το ΝΑΤΟ

4) Με έτοιμα τα hot spots προσέρχεται η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

5) «Να σταματήσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης»

6)  Οταν το πρωί χτυπούν την πόρτα σου…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Γιατί η ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου δεν περιλαμβάνει τη Μυγδονία;

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρώτο πράγμα που εμφανίζεται είναι η κεντρική σελίδα η οποία σε παραπέμπει στην περιγραφή και την ιστορία του. Από περιέργεια επισκεφθήκαμε την ιστορία του Δήμου Ωραιοκάστρου στη διευθυνση https://oraiokastro.gr/o-dimos/istoria-chartes/  . Αυτό που αντικρίζει κανείς είναι μία ιστορία που περιορίζεται σε αυτό που οριζόταν Δήμος Ωραιοκάστρου πριν το 2010. Αυτό το επιβεβαιώνει και το φυλλάδιο που έχει την ιστορία το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι είναι από το 2010... Και να σκεφτεί κανείς ότι η ιστοσελίδα ανανεώθηκε το 2020... Αυτό λοιπόν που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστορία του δήμου από την μεριά της Μυγδονίας. Αν λοιπόν εκεί στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν την ιστορία από την εδώ μεριά του δήμου, μπορούμε να τους βοηθήσουμε αναφέροντας κάποια από τα σημαντικά ιστορικά ευρήματα που έχει η Μυγδονία: