Είναι πολλοί αυτοί που επιλέγουν το δρόμο μέσω της Λητής για να πάνε προς τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτές τις μέρες με κλειστό το Δερβένι κάθε μεσημέρι δημιουργείται κυριολεκτικό κομφούζιο στη Ζωοδόχου Πηγής (ο δρόμος από το βουνό που όντως καταλήγει στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Λητή). Ο στενός αυτός δρόμος δεν είναι ικανός να εξυπηρετήσει τη μεγάλη κίνηση. Δυστυχώς τα κλαδιά των δέντρων και των θάμνων στενεύουν το δρόμο ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 3 τροχαία ατυχήματα από τη στιγμή που ξεκίνησε το μπλόκο του Δερβενίου. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι ευθύνη φέρουν και οι οδηγοί που αναπτύσσουν ταχύτητα αρκετά μεγάλη σε έναν δρόμο που δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.
Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου