Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα επίκαιρο άρθρο για τον πάπυρο της αρχαίας Λητής από το 2006

 Άρθρο του κύριου Σωτηρίου Σωτήρη (συνταξιούχος οδοντίατρος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μυγδονίας και πρώην κοινοτάρχης Λητής) είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στις 13 Νοεμβρίου του 2006 με τίτλο "Ο πάπυρος της αρχαίας Λητής". Μέσα σε άλλα αναφέρει ο κύριος Σωτηρίου:
"Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι η υποκατάσταση της επιστημονικής μελέτης των αρχαιολόγων και φιλοσόφων που ασχολήθηκαν με τον πάπυρο και το περιεχόμενό του, καθώς δεν έχω καμία αρμοδιότητα και επιστημονική γνώση πάνω στα ζητήματα αυτά. Έχω ασχοληθεί με την ιστορία του τόπου μου, της Λητής και θέλω να κάνω μια σημαντική παρατήρηση σχετικά με τον πάπυρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Λητής.
Ο πάπυρος βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, που ανήκουν στην κτηματική περιοχή της σημερινής Λητής, καθώς το Δερβένι αποτελεί μονάχα το πέρασμα στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένθεν και ένθεν του δρόμου οι περιοχές έχουν διάφορα τοπωνύμια και λανθασμένα το Δερβένι αναφέρεται επανειλημμένα ως περιοχή. Τα ευρήματα του Δερβενίου αλλά και αυτά που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Φώτη Πέτσα, τον Δημήτριο Κανατσούλη και τον Ν.Κ. Μουτσόπουλο.

Την Πέμπτη 19/10 (σημ.2006) στην παρουσίαση της έκδοσης για τον πάπυρο, όπου παρευρέθηκα, άκουσα με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την κυρία Βελένη, στην προλόγησή της να αποκαλεί τον πάπυρο "Πάπυρο της Αρχαίας Λητής" και όχι Δερβενίου. Καλώ και παρακαλώ τους ειδικούς επιστήμονες και μελετητές, που σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα το θέμα, να παγιώσουν την ονομασία "αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίας Λητής", ώστε να αποκατασταθεί η χρόνια ιστορική αδικία."Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο έργο μέσα στη Λητή

Το συγκεκριμένο φαινόμενο το έχουμε ξαναδεί σε αυτήν την χώρα. Γίνεται ένα έργο και οι επόμενες διοικήσεις (του Δήμου στην προκειμένη περίπτωση) το εγκαταλείπουν και το αφήνουν να καταστραφεί τις περισσότερες φορές από αδιαφορία μιας και δεν ήταν δικό τους επίτευγμα, αλλά των προηγουμένων. Και φτάνουμε έτσι στο σημείο να μην υπάρχει σοβαρό έργο, να μην υπάρχει συνέχεια και εξέλιξη, αλλά να υπάρχει ο φαύλος κύκλος "δημιουργία-εγκατάλειψη". 

Γιατί δεν έχει συνδεθεί η Λητή στο ενοποιημένο δίκτυο ύδρευσης της Μυγδονίας;

Πριν λίγες μέρες, στις 9 Δεκεμβρίου έγινε η παράδοση του έργου για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στον οικισμό της Ανθούπολης. Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η λειτουργία του ενοποιημένου δικτύου ύδρευσης Μυγδονίας με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων του νερού να δείχνουν ότι είναι κατάλληλο προς κατανάλωση (πόση και μαγείρεμα) σε Μελισσοχώρι και Δρυμό. Με μια μικρή διευκρίνιση στην ανακοίνωση, ο Δήμος αναφέρει ότι η Λητή "δεν μπορεί προς το παρόν να υδροδοτηθεί από το νέο δίκτυο, καθώς παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό από τις νέες γεωτρήσεις. Η ΔΕΥΑΩ εξετάζει λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος ".

Μήπως είναι η ώρα για την οργάνωση ομάδων κατοίκων δασοπροστασίας;

Νομίζω πολλοί από εμάς παρακολουθούμε τι γίνεται αυτές τις μέρες σε ολόκληρη την χώρα. Οι μαζικές προσλήψεις αστυνομικών δεν κατάφεραν να  αποτρέψουν τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την χώρα. Ο καύσωνας βοηθάει σε τεράστιο βαθμό την εξάπλωση των πυρκαγιών. Το ίδιο και η έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου δασοπροστασίας, η μη προστασία των δασών από τα απορρίμματα, η υποστελέχωση της πυροσβεστικής σε προσωπικό και εξοπλισμό.