Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα επίκαιρο άρθρο για τον πάπυρο της αρχαίας Λητής από το 2006

 Άρθρο του κύριου Σωτηρίου Σωτήρη (συνταξιούχος οδοντίατρος, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μυγδονίας και πρώην κοινοτάρχης Λητής) είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στις 13 Νοεμβρίου του 2006 με τίτλο "Ο πάπυρος της αρχαίας Λητής". Μέσα σε άλλα αναφέρει ο κύριος Σωτηρίου:
"Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι η υποκατάσταση της επιστημονικής μελέτης των αρχαιολόγων και φιλοσόφων που ασχολήθηκαν με τον πάπυρο και το περιεχόμενό του, καθώς δεν έχω καμία αρμοδιότητα και επιστημονική γνώση πάνω στα ζητήματα αυτά. Έχω ασχοληθεί με την ιστορία του τόπου μου, της Λητής και θέλω να κάνω μια σημαντική παρατήρηση σχετικά με τον πάπυρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Λητής.
Ο πάπυρος βρέθηκε σε τάφο στα υψώματα του Δερβενίου, που ανήκουν στην κτηματική περιοχή της σημερινής Λητής, καθώς το Δερβένι αποτελεί μονάχα το πέρασμα στο 10ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένθεν και ένθεν του δρόμου οι περιοχές έχουν διάφορα τοπωνύμια και λανθασμένα το Δερβένι αναφέρεται επανειλημμένα ως περιοχή. Τα ευρήματα του Δερβενίου αλλά και αυτά που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή και στον νυν οικισμό της Λητής ανήκουν στην αρχαία Λητή, όπως έχει γραφεί και πιστοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από σημαντικούς ερευνητές, αρχαιολόγους και ιστορικούς. Αναφέρω ενδεικτικά τον Φώτη Πέτσα, τον Δημήτριο Κανατσούλη και τον Ν.Κ. Μουτσόπουλο.

Την Πέμπτη 19/10 (σημ.2006) στην παρουσίαση της έκδοσης για τον πάπυρο, όπου παρευρέθηκα, άκουσα με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση τη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την κυρία Βελένη, στην προλόγησή της να αποκαλεί τον πάπυρο "Πάπυρο της Αρχαίας Λητής" και όχι Δερβενίου. Καλώ και παρακαλώ τους ειδικούς επιστήμονες και μελετητές, που σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμένα το θέμα, να παγιώσουν την ονομασία "αρχαιολογικά ευρήματα αρχαίας Λητής", ώστε να αποκατασταθεί η χρόνια ιστορική αδικία."



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό της Λητής

Πριν έρθει η γαλοπούλα (η οποία δεν είναι ελληνική παράδοση αλλά αμερικάνικη) στο ελληνικό τραπέζι, στη Λητή αυτές τις μέρες (Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά) το  Ληταίικο γιορτινό τραπέζι είχε συνήθως πράσα με χοιρινό. Σας παραθέτουμε τη συνταγή. Καλές γιορτές και καλή χρονιά. Πράσα με χοιρινό κρέας Βράζουμε το χοιρινό κρέας (1 κιλό) κατά προτίμηση με κόκκαλο με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Κόβουμε τα πράσα (2 κιλά) σε μέτρια κομμάτια, τα ζεματάμε και τα στραγγίζουμε. Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι με ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα πράσα σε πλατιά κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι (και κόκκινο πιπέρι μπορεί να μπει) και αν θέλουμε μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.  Ανακατεύουμε κατά διαστήματα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και λίγο ζωμό κρέας, το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο έως ότου μείνει με το λάδι του. Στο τέλος σβήνουμε με λεμόνι και προσθέτουμε κύμινο. Μπορούμε αντί για κατσαρόλα να χρησιμοποιήσουμε γάστρα με όλα τα υλικά σε μέτριο φούρνο ώσπου να "πιει" το νε

Με ξεκάθαρο μήνυμα οι συμμετέχοντες από τη Λητή στο 2ο Τρίαθλο Ωραιοκάστρου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αγώνες τριάθλου, διάθλου, ορεινού τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας που διοργανώθηκαν χθες Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στο Ωραιόκαστρο. Η εκκίνηση έγινε στο δημοτικό κολυμβητήριο του Ωραιοκάστρου.  Όπως και την προηγούμενη φορά υπήρξαν συμμετοχές από τη Λητή, μόνο που αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ανέβηκαν στο βάθρο με μπλουζάκια που έγραφαν:

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού

Ο Πρόεδρος του Μυγδονιακού Βασίλης Λάκης Η συνέντευξη με τον πρόεδρο του Μυγδονιακού Βασίλη Λάκη έγινε πριν  ο Μυγδονιακός  στεφθεί Κυπελλούχος ΕΠΣΘ  την Κυριακή 23 Απριλίου. Με αυτόν τον τίτλο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η απόφασή μας να αφιερώσουμε κάποιες γραμμές στην μοναδική γυναικεία αθλητική ομάδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, την πιο επιτυχημένη από άποψη τίτλων και επιτυχιών, αλλά παρόλα αυτά ίσως την πιο παραμελημένη από τους αρμόδιους φορείς. Η "άτυπη" συνέντευξη με τον Βασίλη Λάκη είχε μεγάλο ενδιαφέρον και μάθαμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Δεν συναντάς συχνά ανθρώπους που ασχολούνται με τον γυναικείο αθλητισμό τόσα χρόνια και έχουν καταφέρει τόσες επιτυχίες. Και όλα αυτά με μια ομάδα που είναι γέννημα θρέμμα της Μυγδονίας.